Thermomix promo november : Inruilactie TM31/TM5 naar TM6 | 30/11 - 01/12 en 03/12 tot 08/12 LAATSTE KANSKlik hier
Vol-au-vent (Thermomix recept)
Ingrediënten
- voor de gehaktballetjes
- 300 g gemengd gehakt
- 1 eitje
- 1 el mosterd
- 50 g paneermeel
- voor de vol-au-vent
- 250 g champignons
- 2 wortels
- 750 g kippenboutvlees, in stukken gesneden
- 1 schepje of 1 blokje kippenbouillon
- 75 g melk
- 75 g room
- 60 g bloem
- peper en zout naar smaak
- sap van 1/2 citroen
- 2 eidooiers
- 6 videetjes
- enkele takjes peterselie
Bereiding
- VOOR DE GEHAKTBALLETJES :
- Doe het gehakt, samen met het eitje, de mosterd en het paneermeel in de beker en meng, 20 sec. / snelheid 4, linksomdraaiend.
- Vet de Varomatray in met wat olie, draai balletjes van 10 g en leg deze in de Varomatray. Zet opzij.
- VOOR DE VOL-AU-VENT:
- Snij de champignons in 4 en leg ze in de onderste Varomaschaal, plaats nu de bovenste Varomaschaal erop en zet opzij.
- Snijd de wortels in grove stukken en doe ze in de beker, hak 3 sec. / snelheid 5,5.
- Plaats de bladecover op het mes (boven de wortels), samen met 500 g water, de kippenbouillon, het kippenboutvlees, sluit het deksel. Plaats nu de varomaschaal met de balletjes en de champignons op de beker en stoom, 20 min. / varoma / snelheid 1.
- De kip is nu klaar, verwijder de varoma en zet opzij. Zeef de kippenblokjes met de wortels door een stoommandje en bewaar het vocht. Doe deze samen met de gehaktballetjes en de champignons in een grote kookpot, zet opzij.
- Doe 350 g kookvocht in de beker, samen met de melk, de room en de bloem. Kruid met peper, zout en nootmuskaat en stel in op de Thermomix-functie “indikken” 100°C.
- Als de saus klaar is voeg je het citroensap en 2 eierdooiers toe en meng, 20 sec / snelheid 4.
- Giet de saus bij het vlees en meng voorzichtig met een spatel zodat je een lekkere vol-au-vent verkrijgt.
- Zet ondertussen de videetjes in een voorverwarmde oven op 180°C en verwarm 10 minuten tot ze mooi krokant zijn.
- Serveer de vol-au-vent in de videetjes en garneer met wat fijngesneden peterselie.
De oorspronkelijke vol-au-vent werd in de vroege negentiende eeuw bedacht door Marie-Antoine Carême. Het opzet van deze Franse chef was een alternatief te creëren voor de kruimel- en korstdegen, die toen meestal werden gebruikt om pasteien te bakken.
Koken met Jan
Wijnendale 83
9700 Oudenaarde
www.kokenmetjan.be
+32 475 78 11 20